beeldvormende avond 29 april 2021: Stand van zaken "Uitgeest van het gas af".

Op donderdag 29 april 2021 organiseerde de gemeente Uitgeest een beeldvormende avond met als onderwerp: Stand van zaken Wijkuitvoeringsplan Warmtetransitie Oude dorp en de Koog in Uitgeest. Om te onderzoeken of dat haalbaar, realistisch en betaalbaar is heeft de gemeente €200.000,- subsidie van de provincie gekregen. Doel is 50% CO2 reductie in 2030 t.o.v. 1991 en 100% in 2050. 
De particuliere eigenaren zijn vrij zijn om deel te nemen aan collectieve oplossingen. Enkele oplossingen zijn een aansluiting op een warmtenet, het aanschaffen van een hybride warmtepompen etc
 
Al snel wordt duidelijk dat een warmtenet een kostbare zaak is. Als 100% van de inwoners met een eigen woning (is 70% van het totale woningen bestand, 30% is huur) dan is de eigen bijdrage om aan het netwerk te worden toegevoegd, tussen de €10.000,- en €13.500,-. Voor elke 10% van de huishoudens die niet mee doen worden de kosten met een € 500,- verhoogd, per huishouden. Dus dan wordt het steeds minder aantrekkelijk om je te laten aansluiten. Conclusie van Uitgeest Lokaal is dat een warmtenet voor inwoners financieel niet haalbaar is. En dit is dan nog de goedkoopste oplossing als we van het gas af zouden gaan.
 
Opvallend was dat de avond helemaal werd ingevuld door organisaties en bedrijven die er allemaal financieel voordeel van hebben. Van DUEC tot de Groot EcoBouw.
 
De PU denkt dat als je al die investeringen doet dat je huis meer waard wordt. Maar de PU vergeet dat je die dure installaties afschrijft en na een aantal jaar opnieuw moet investeren. 
 
Fractievoorzitter Bert Weijers van Uitgeest Lokaal: “je kan beter je huis isoleren en zonnepanelen op je eigen dak leggen. Dan bespaar je op termijn in je uitgaven. En wat je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken.  Maar van het gas af gaan is voorlopig niet realistisch, haalbaar en betaalbaar. LIANDER wil niet investeren in de uitbreiding van het netwerk. Dus een verdere elektrificering van Uitgeest is dus ook niet realistisch”.
 
Wethouder Brouwer geeft aan dat het nu wachten is op Den Haag, het enige verstandige wat we deze avond hebben gehoord.
 
Voor Uitgeest Lokaal is het in elk geval duidelijk. Net als Duitsland, Spanje, Portugal en Frankrijk moet Nederland, en wat dichter bij huis, Uitgeest niet van het gas af gaan. Een mooi verkiezingspunt voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022.
 
Deze stelling wordt ondersteund door professor David Smeulders hoogleraar Energy Technologie die het volgende schrijft:
“De klimaatagenda wordt gedomineerd door mensen die ideologisch gemotiveerd zijn, maar onvoldoende bekend zijn met de materie”
 
Op zich is overschakelen op duurzame elektriciteit natuurlijk de juiste richting, maar je moet niet meteen het onmogelijke willen. Dat werkt alleen maar averechts.
 
We zullen eerst moeten zorgen dat we voldoende energie kunnen opwekken en opslaan en dan pas het gas loslaten.
 
 
 
 
 
 

<< Terug naar overzicht